paj
mums! dessa dessa två bjöds det på en varm sommarkväll för någon vecka sen. den till vänster är en paj med ost och kalkon och den till höger med lax. Ost och skinkpajen gjorde jag i en "springform" ni vet en sån med avtagbara kanter som man kan göra kladdkaka i. hade ingen annan hemma så fick helt enkelt fästa en del av pajdegen i kanterna på formen. resultatet blev en hög paj.
har sett fler som gör pajer i mindre springformar och liksom viker in kanterna på pajen innan den gräddas. det blir supersnyggt!
Pajdeg:
6 personer
2,5 dl dinkelmjöl
100 g smör
100 g keso
jag använde samma pajdeg till båda pajerna. Rör ihop ingredienserna till degen, tryck ut i pajform och låt stå kallt i kylen minst 1 timme. förgrädda pajskalet ca 15 min i 200 c. Låt svalna lite innan fyllningen breds på.
ost- och kalkonpaj
6 personer
Fyllning:
200 g rökt kalkon
200 g creme bonjour gräslök
2 dl creme fraiche
3-4 ägg
1 röd paprika
1 röd paprika
en näve blandad sallad
ost
salt & peppar
laxpaj
6 personer
Fyllning:
200 g rökt lax
100 g philadelphia
2,5 dl mjölk/grädde
4 ägg
en halv hackad rödlök (om man vill)
ett knippe dill
ost
lägg i kalkon/lax och grönsakerna i botten på pajskalet. blanda ingredienserna till äggstannningen i en skål, blanda också i osten och häll över de övriga ingredienserna i pajskalet. toppa laxpajen med klippt dill. ställ in i ugnen 200 c i ca 35 min (givetvis en paj i taget om du inte har en dubbelugn).
Kommentarer
Trackback