lördagsfint
hemkommen från en heldag i city, shopping, vinlunch & bästa sällskapet. kan inte bli bättre!
lunch i solen
en snabblagad pastasallad med tonfisk & ägg fick fylla lunchlådan idag. passar på att sitta ute när solen är framme även om kylan är närvarande och vinterjackan är på.
to-do!
jag är en riktig "list-människa", love it! gör listor till allt.
denna lista var dock rätt så knaper men skulle absolut fyllas upp mer om inte ekonomin var begränsad i kategorin värre denna månad.
new in
kunde inte hålla mig borta från dessa glas.
5:-/st från rusta (!!) tips tips!
fina torsdag
har en lugn torsdag på jobbet. längtar till morgondagen som efter jobbet blir en biltur med hjärtat mitt för att spendera helgen i stockholm tillsammans med storasyster & hennes b-friend som redan befinner sig där.
blir mysmiddag på bokad nyfunnen favvo-restaurang, något glas vin & eventuellt lite dans redan imorgon. lördagen kommer allt som oftast tillbringas i city för shopping såklart! har saknat storstaden lite sedan jag flyttat hem till lille-stad igen även om det givetvis är ett val som jag inte ångrar.
kommer alltid trivas i stockholm men att bo där just nu känns inte som något jag vill. det är fantastiskt hur bra jag har det som fått möjligheten att få testa, bara kunna släppa allt en gång och en gång igen för att välja om, välja rätt. väldigt tacksam över det!
gårdag i bilder
kalas
beger mig iväg för att inhandla en blombukett till mami & sedan till barndomsadressen där de som betyder allra mest befinner sig. mys!
energi
idag längtar jag efter en grötfrukost på balkongen med morgontidning och kaffe. även om vårsolen värmer med lite vitaminen kan sommaren få komma nu på en gång för min del.
i eftermiddag väntar fika och senare middag med släkt och familj för dagens födelsedagsbarn. min vackra, duktiga, starka, kloka och fantastiska mor!
tisdagsmiddag
Fläskfilé i het sås
4 portioner
1 st fläskfilé (ca 800g)
olja eller smör till stekning
4 msk balsamvinäger
1 dl apelsinjuice
2 msk tomatpuré
2 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
2 msk soja
0,5 tsk kajennepepparpulver
1 msk ingefärapulcver (jag tog 1/2 msk)
salt & svartpeppar
Strimla fläskfilé, finhacka lök och pressa vitlöksklyftor. bryn fläskfilén i stekpanna. bryn lök och vitlök i en gryta, slå på vinäger, apelsinjuice, tomatpuré, soja och kryddorna i grytan. låt koka upp. lägg i köttet och låt grytan sjuda i 30 min. vi serverade grytan med ris, sallad och gurka (som mildrade hettan lite för den som är känslig).
tips på gå-bort-present
gårdagen
uret passerade både kl 21 och 22 innan huvudet tillslut lades på kudden.
bjuder på två phonebilder från en måttlig händelserik dag annars.
lunch.
storhandlingskvitto.
nu kör vi tisdag!
favorit
har funnit en klar favorit i tidningshyllan när det gäller träning. hälsa & fitness! en tjock, rejäl, icke-bantingshetsande tidning som innehåller träningsmode, tips, recept, intervjuer, krönikor och nyheter inom mat, hälsa och träning. precis så som jag vill ha en tidning. rekommenderas!
måndagmorgon
energibomb till frukost. naturell yoghurt med färsk mango, frysta hallon, boveteflingor, quinoapuffar, pumpafrön & cashewnötter + ett kokt ägg och ett stort glas vatten.
färgbomb
vidarbefodrar atmosfärens vitaminkick ute till in genom en ungsomelettlunch med en hel del lyxiga grönsaker. fetaost, avokado, småtomater, färsk mango, granatäpple och morotstavar.
parmalindad kycklingfilé med halloumi
parmalindad och halloumifylld kycklingfilé
2 portioner
2 lagom stora kycklingfiléer
4 skivor halloumiost
2 skivor parmaskinka
salt o peppar
rensa kycklingfiléerna fina, snitta ett djupt snitt i varje och placera 2 skivor halloumiost i snittet på varje filé. lägg ihop filéerna och linda en skiva parmaskinka på vardera. sätt in i ugnen ca 225 grader i 30-35 min beorende på filéernas storlek. vi serverade med ungsrostade potatisskivor, morötter och en grönsallad.
lördagsgodis
lite vår-, rea- & finshopping behövs ibland, kan även kallas tröstshopping eller lördagsgodis kanske?
lördag
mysfrulle i världsklass & nybryggt kaffe i egentillverkad keramikmugg, lördagsmornar är sällan lätta att slå!
picknicktankar
bilden är från picknick efter fjolårets upplaga av löploppet blodomloppet som genomfördes med ett par arbetskamrater en varm dag i försommarvärmen, om någon månad är det dags igen och då är målribban placerad snäppet högre från 5 löpkilometer i fjol till 10 löpkilometer detta år. ska bli spännande!
men det var inte vad jag egentligen tänkte på just nu utan mer kring de där picknickfasonerna. nåt som jag längtar efter och något som förhoppningsvis ska försöka styras i helgen om vädret tillåter. det finns ju tusen olika matnyttiga livsmedel att plocka med, har ni några tips?
fredag!
frukost. rågform med ost och gurka och en stor kopp the.
nu kickar vi igång fredag!
fetafylld fläskfilé
Fläskfilé fylld med fetaost & soltorkade tomater
4 portioner
ca 1 kg fläskytterfilé
1 pkt fetaost
1/2 st burk inlagda soltorkade tomater
salt & peppar
sätt ugnen på 200 grader. ansa fläskfilén från fett snitta ett djupt snitt på ett bra ställe, banka ut fläskfilén så att den blir platt. skär soltorkade tomater i små bitar och smula fetaost i en bunke, blanda om till en röra. bred ut röran i mitten på fläskfilén. rulla ihop till en lagom tjock rulle, fäst med steksnöre, tandpetare eller grillspett. bryn i stekpanna så att köttet får en fin yta. sätt in fläskfilén i ugnen och låt steka klart i 20 min. låt gärna fläskfilén få vila invirad i folie ett par minuter innan servering (också gott att äta kall). rostade rotfrukter, rödvinssås och en grönsallad passar bra att äta till.
lunchdate
lunchdate med en fin vän mitt i veckan sitter fint!
eggs & milk
onsdagens frukost. hembakt hårdbröd, philadelphiaost, skinka, ägg, flingsalt och ett stort glas mjölk.
pad thai
pad thai med kyckling
4 portioner
250 g risnudlar (eller valfria nudlar)
400 g kycklingfilé
1/2 dl osaltade jordnötter
3 msk matolja
1/2 st vitlökshuvud
1 st pressad vitlöksklyfta
1 st purjolök
2 st ägg
3 msk kinesisk soja
1 msk råsocker
1 msk fisksås
4 msk ostronsås
1 st lime, saften
koka nudlarna efter anvisning, häll av vattnet och låt svalna. woka strimlad kyckling och jordnötter i matolja, tillsätt pressad vitlök, strimlad vitkål och purjolök. låt stekas mjuka. vispa ut äggen i en bunke och blanda i woken under omrörning. tillsätt övriga ingredienser och låt woka ett pat minuter inklusive nudlarna, ej limesaften som pressas över precis innan servering. garnera med jordnötter och limeskivor.
måndagsfirre
Fisk och skaldjursbiffar
4 portioner
400 g laxfilé
1 pkt (100g) surimisticks (finns att köpa i frysdisken)
2 st finhackade banan scharlottenlök
4 msk hackad gräslök
1/3 ask créme bounjor pepparrot
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk salt
1/2 krm svartpeppar
3 msk ströbröd
lite smör och olja till stekpannan
Tina köttet om det är fryst, mixa sedan samman köttet med alla ingredienserna utom ströbrödet till en färs. forma biffar i önskad storlek, låt stå kallt en stund. vänd biffarna i ströbröd och stek i stekpanna med olja och smör (ger fin stekyta). servera med valfria tillbehör, vi åt quinoa, tomat, sallad och kokt broccoli. sweet chilisås är också gott till!
lunch
plockade upp en matlåda från frysen. lax med kryddtäcke som jag piffade till med parmesanost, stekta rivna morötter, sallad, småtomater och melon. snabbt, enkelt, gott.
färgbomb måndag
måndagsfrulle. yoghurt, nötter, frön, torkad- & färsk frukt, boveteflingor.
söndag i bildform
blommor & bin
vår hör ihop med tulplaner och påskliljor. dessa fina har inhandlats under helgen. nu kan bin, humlor och fjäriljar också få dyka upp!
har förövrigt haft en helg i toppklass. kvalletid, mysemiddag hos ett par vänner, tvätt, städ, sommarstugehäng och filmmaraton har det hunnits med. nu ska det sättas igång med middag till mannen slutar söndagens arbetsdag, fylld fläskfilé med fetaost & soltorkade tomater står på menyn. mums!
fredagsfilosofi
frukost. hurtbullelimpa med philadelphia, skinka, fil med kanel och the.
sol och vår gör sig påmind även idag. under denna vecka har solen börjat stiga upp innan cykelfärden de tidiga morgontimmarna till jobbet påbörjas vilket är så skönt. kan våren förknippas med lycka?
fredagskvällen blir kvalletid med en fin sambo. middagslagning & gotte står på önskelistan.
vad gör ni ikväll?
köttfärssås, torsdag och vår!
dagens lunch. köttfärssås, spagetti, gurka och sallad.
utanför kontorsfönstret gassar solen och vårvärmen, sopbilarna är i full fart med att skrubba bort gruset, vägarna är snustorra från is, gräset luktar illa. våren är här!
att det dessutom redan är torsdag gör att humöret stiger om än mer! eftermiddagen kommer ägnas åt mamma-syster-kvalletid vid drejbordet i ateljen. fina fina dag.
onsdagsmiddag
hämtad kycklingsallad från bästa pizzerian i stan!
thaimat
torskgratäng med keso
gårdagens enkla och riktigt goda middag!
torskgratäng
400g torsk eller vit fisk
250g keso
150g fetaost
trattkantareller efter smak
timjan
salt o peppar
2 tomater
sätt ugnen på 175 grader. tina fiskfilén och lägg i en smord ugnsfast form. salta och peppra fisken. bred över keso, kantareller, smula över fetaost och hackad timjan. dela tomaterna på mitten och placera en halva i varje hörn. salta och peppra. gratinera fisken i ugnen ca 40-45 min. se efter så att det inte bränns vid, täck isåfall med folie tills fisken är färdig. servera med matvete eller potatis och en grönsallad.
småkakor
Bondkakor
ca 40 st
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1/2 dl (25 g) hackad sötmandel
blanda alla torra ingredienserna och hackad mandel. tillsätt hackat rumsvarmt smör och sirap och arbeta ihop till en deg, rulla degen i en 4-5 cm tjock rulle och låt vila inlindad i plastfolie i kylen ca 1 timme. skär rullen i 0,5 cm tjocka skivor och grädda mitt i ugnen ca 7 min i 225 grader
Gaffelkakor med havregryn
ca 25 st
100 g rumsvarmt smör
2 msk socker
0,75 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
blanda alla torra ingredienser och tillsätt hackat rumsvarmt smör och blanda till en deg. dela upp degen i 25 små kulor som rullas, läggs på bakplåtspapper och trycks ut med gaffel. grädda mitt i ugnen ca 8 min i 225 grader.
schlagermiddag
tunnbrödsnittar med pepparrot
ca 6 personer
4-5 st mjuka tunnbröd
1 ask färskost med pepparrotssmak
0,5 st paket rökt kalkon eller skinka
ruccolasallad
tandpetare
bred över färskosten på alla tunnbröden, lägg en strimma skinka på varje, strö över ruccola på hela tunbröden och rulla ihop. skär i önskade storleksbitar och fäst ihop med en tandpetare.
laxsida med frasigt kryddtäcke
8-10 personer
1,2 kg laxfilé
1 tsk salt
1 dl krossad finncrisp (eller rivet dygnsgammalt bröd)
1,5 dl rostad lök
0,5 st saft från citron
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl hackad timjan
0,5 tsk salt
sätt ugnen på 225 grader. mortla alla torra ingredienserna till kryddtäcket och blanda sedan ihop alla ingredienserna i en bunke, fördela jämnt på laxfiléerna. tillaga mitt i ugnen ca 25 min. servera med det som du tycker är godast till, vi åt ugnsrostade rotsaker och grönsallad.
måndagförmiddagen för denna vecka är snart avverkad och i eftermiddag bär det av mot stockholm och hämta hem det sista sakerna som är kvar där, middag ikväll med en vän och ta en sista sväng till skolan imorgon för att ta hejdå sen hem igen.
pepparkaksmüsli
Jacob Wismars pepparkaksmüsli
6 dl havregryn
1 dl skalade sesamfrön
0.5 dl rårörsocker
1 dl solroskärnor
3 msk pepparkakskrydda (finns att köpa färdig i kryddhyllan)
0.5 tsk salt
1 dl vatten
0.5 dl rapsolja
1 dl russin
2 msk krossade linfrön
blanda alla ingredienserna utom russin och linfrö på en plåt och rosta mitten i ugnen 175 grader i ca 30 min. rör om lite då och då så att det inte bränns vid. tillsätt sedan russin och krossade linfrö när müslin är färdigrostad.
söndagsfika
en söndag med fint väder, lite löpning, lite lapning av sol, kärlek och fika (ett par tunnbröd vikta i smör och ett par hemgjorda kakor från helgen).
lägger upp bilder från helgen under morgondagen för nu ska här tittas hockey och ätas pasta med köttfärssås.
morgonpigg
söndagmorgon framför morgontv, mysigt! sitter just nu och mumsar på min hemgjorda müsli som jag gjorde häromdagen.
gårdagskvällen blev trevlig med bästa sällskapet, lyckad middag, chips, dipp och schlager.
mer bilder och recept kommer!
laktosfri fet yoghurt och hemgjord müsli.
lördagsfix
inhandling av dryck och mat har delar av dagen bestått av, nu ska det tillagas inför en mysig kväll ihop fina systrarna två med respektive. underhållningen står schagerfinalen för!
ha en mysig kväll!
matinspo!
inspirera mig med matförslag till en helgmiddag!
vad äter ni? kött, fisk, fågel, vegetariskt?
allt är välkommet!
fredagsfasoner
dagens frulle. yoghurt (såklart), hallon, färsk mango, boveteflingor, quinoapuffar, pumpafrön, cashewnötter och torkad frukt!
hur ser er fredag ut?
visionboard
onsdagsmiddagen
Tonfiskpasta
3-4 portioner penne eller valfri pasta
2 burkar tonfisk i vatten
1 burk créme fraiche
4-5 st soltorkade tomater i olja
1/2 st purjolök
färsk spenat
1 st vitlöksklyfta
salt och peppar
Koka upp pastavattnet och låt pastan koka efter anvisning. Värm en stekpanna på medelvärme, stek purjolök och pressad vitlök. hacka de soltorkade tomaterna i önskade bitar och blanda i stekpannan, tillsätt de övriga ingredienserna och låt koka ihop ett par minuter tills röran är krämig och varm. Servera tonfiskpastan med sallad, gurka, fetaost eller de grönsaker du gillar bäst!
back!
mysmiddagarna med mitt hjärta likt den igår blir det fler av framöver igen.
Ugnsstekt lax med en röra på grädde, västerbottenost, senap och kryddor, ungsrostade rotsaker och sallad.
känslobägaren
återkommer om ett par dagar när jag är på benen igen.
trevlig helg så länge!