tisdag

uppe innan tuppen..

.. med en skål gröt och macka! ♥

upp och ner

dagen igår var helvirrig. från spöregn +10, solsken +5, vindar till snö -1 inom loppet av 12 timmar. det slog mig igårkväll att vädret nog påverkar humör och känslor mer än vad man tror.

kvällen avslutades iallafall med mys, första adventsljuständning, risgrynsgröt, rocky road, pepparkakor, lussebullar, glögg och en varm famn. dessutom fick vi ju tillslut vår snö till första advent!

nu kickar vi igång måndag!

rocky road

trots lång dag igår är benen pigga idag. eftermiddagen och kvällen ägnades åt julbak och pyntning inför årets första advent som är imorgon!!
till andra halvans förtjusningsmältes det choklad, prasslade godispåsar och knäcktes nötter till julbaket denna gång. traditionella rocky road såklart!





Leilas Rocky Road
600 g mörk choklad
2 st påsar dumlekola
3 dl salta jordnötter
2 nävar mini marsmallows
1 dl pistagenötter
smält chokladen över kokande vattenbad. när all choklad smält, tillsätt de övriga ingredienserna och blanda om så att de blir chokladtäckta. bred ut blandningen i ca 3 cm tjockt lager på ett bakplåtspapper i en form. ställ kallt, helst i kylen minst 4 timmar. ta ut och låt stå några minuter i rumstemperatur innan bitarna delas upp med vass kniv i valfri storlek.


ateljémys med adventskänsla

dags för en eftermiddag i ateljén med fika, kvalitetstid, lerkavling och drejning!


godmorgon torsdag!

har varit trött dagarna i enda ett par dagar nu. mörkt när man stiger upp och går till jobbet, mörkt när man går hem från jobbet, vädret är mestadels grått och regningt då snön inte dykt upp än. 

tacka gud för att det om en halv vecka bär det av till varmare breddgrader i 15 dagar med många soltimmar. jag kan säga att de kommande veckorna aldrig har varit så efterlängtade som nu!

dagens. grötfrukost på havregryn, tärnat äpple, banan, torkad ananas, massor med kanel och ett glas mjölk.

i betraktarens öga


saffran


gårdagens kvällsfika. saffransbullar med torkade aprikoser!
som jag har längtat!!

rågflingegröt


testade för första gången rågflingegröt till frukost imorse. gott ihop med blåbär, hallon och kanel.

crunchos


testade nya crunchos-chips och dip till soffmyset i helgen, åt även ett par till tacomiddagen. passade riktigt bra! kan annars tycka att vissa chips nästan är lite söta i smaken, dessa är inte det. spröda, kryddiga och bra majssmak!

lunch


en lättlunch som lagades i helgen. ungsomelett i form med rom och purjolök, ungsbakad lax och färska grönsaker.

tacolördag





har lagat chickentaco ikväll. fantastiskt gott!!

vad gör ni ikväll?

chai

finalen för veckan är här!

måste tipsa om ett gott the. espresso house's egna chai tea, sött och gott till fredagsfikat!

tapasminnen

i somras fick både jag och andra halvan upp ögonen för tapas! under våra semesterdar under en helg i storstan hann vi testa två fina tapastallrikar på olika vis.
image description
ett dåligt phonephoto. denna tapas är från sjöfartshotellet vid slussen som vi bodde på, en rätt försvenskad sådan skulle jag gissa. den andra tapastallriken som vi testade var snäppet bättre fast denna var också god. marinerade soltorkade tomater, marmelad med chevreost, supergoda marinerade räkor, stora gröna oliver, friterade bläckfiskringar, lufttorkad skinka, blåmögelost och en slags fruktsoppa i mitten.

upp och hoppa lilla loppa


årets julkapp

det pratas idag på radion och skrivs i tidningar om årets julklapp. denna grej startade 1988 och då utsågs bakmaskinen till årets julklapp sedan har det bara fortsatt vidare med allt i från mobil, pokerset, mössa, bok, elektroniskt husdjur, plattv till förra årets julklapp som blev surfplatta. nu har årets julklapp presenterats..

.. den färdiga matkassen!

tråkigt kan tyckas men jag tycker det verkar kul.
har själv inte provat.
har ni?

tisdagsfrulle

godmorgon!

dagens. blåbär- och hallonsmoothie, äppelbit och ett glas naturella nötter med torkad frukt.

middag


hemmagjord caesarsallad med grönsaksplock av allt gott som fanns till hands + lite tidningsläsning till sällskap.

pappa-present

hade en mysig söndag igår, kvalitetstid hela dagen.
tänkte visa min och mina systrars present till pappa.


Självbiografin Gustavs grabb av Leif GW Persson.

Nu kickar vi igång ny vecka och Måndag!


farsdag & picnickfrukost

imorse var solens strålar med när mörkret gav vika för ljuset. tog därför tillfället i akt att dra av sambon täcket och packade ihop frukost i smörpapper och en kaffetermos för picnickkorgen och en mysig morgonstund i novembermorgonens krisp med värmande solstrålar. mysigt!

annars så är det fars dag idag. det ska firas så nu först blir det lunch med ena pappan och i eftermiddag blir det fika för andra pappan. bra söndag!

fixarfrasse

har pysslat med min receptpärm den senaste veckan och nu börjar det att likna något.



flikarna är klara och nu ska de sättas in i pärm och fyllas med recept där emellan.
de fina bilderna kommer ifrån kryddburkens fantastiska blogg med underbara bilder.

objektivet till kameran är för övrigt ersatt med ett nytt idag. dryga tusenlappen fattigare och en nyp i örat för att varsamheten måste bli bättre så är jag ändå glad igen.
hoppas ni har en bra fredag!


snart helg

fredag igen. känns bra!

firar det med lite repiga chokladgodisar.

annars så sörjer jag mitt kameraobjektiv som gått sönder, väl passande till semestern om tre veckor. om det behövs så blir det att lägga några slantar på ett nytt. någon som vet nåt bra objektiv till en canon som inte är alltför dyrt? är själv helt grön på området.


onsdagsmys


omelett med ett gäng goda grönsaker och tidningsläsning.

smoothie


onsdagsmorgonen startas med en smoothie gjord på naturell yoghurt, hallon, blåbär, honung och proteinpulver.

tisdagslunchen


storkokslåda. köttfärslasagne med ruccola och tomater.

gryningsfrukost

inte lika lätt att komma upp idag, sängen lockar mer än mycket när temperaturmätaren visar nollgradigt.

frukost idag. havregrynsgröt med lingonsylt och mjölk.

lunchbox


ungsstekt kyckling med ris och currysås i färgglad låda ♥

energi

pigga fötter är inte vanligt en måndag men idag gör dom sig till känna. gött!
nu kör vi igång veckan!

kvällsmellis igår. en större variant finncrisp med philadelphia och vindruvshalvor.


söndag

helgen har sprungit förbi likt veckan. gårdagen blev en salig blandning av aktiviteter. morgonpromenad, kyrkogårdsbesök, kvalitetstid med en vän, familjemiddag och hämtning av vaccinmedicin på apoteket för om exakt fyra veckor idag sitter vi på flyget mot thailandssemester i två veckor. en resa som det har längtats efter ända sedan i januari. och nu har nedräkningen dragit igång ordentligt!

idag har hela dagen ägnats åt husliga ting. mathandling, stortvätt, storstädning och storkok av matlådor. efter en del svordomar och smågnabb har nu soffan intagits för kvällen med en påse snacks.


favorit

lugn fredagkväll hemma i tvsoffan med snacks och the. behövligt!

mitt favorit-the som för tillfället också är det enda the som dricks i detta hushåll just nu.
Green Tea från Lipton.

helg!


målgång för arbetsveckan är här. inleder helgen med choklad, biltvätt och en solariekvart. de ni!


fredagskänslan

veckan har spurtat förbi och fredagen är här.
skönt!

idag. limpsmörgåsar med smör, ost, skinka och ett glas kall mjölk.

säger godnatt

placerat mig i sängen och ska snart knoppa in. idag har det varit ett riktigt råväder ute, de fina höstlöven har inte alls lyst upp marken och mörkret dök upp tidigare än de andra dagarna denna vecka. muntrar därför upp mig med en plockburk hallon från i somras till bild.
imorgon kör vi fredag!


torsdag

solen börjar sakta stiga upp utanför fönstret och jag njuter av dagens bästa stund.

dagens. risgrynsgröt med rivet äpple + kanel och mjölk som fattas på bild.

tankar

något som alla har mer eller mindre i tankarna dagligen är, mat! för vissa handlar det om att bara få något i magen som gör att man kan köra vidare sedan, för andra är det viktigt att maten är god, för en del är det viktigt att maten ska vara nyttig, somliga har mat som arbete eller största intresset.

jag själv är uppväxt med både snabbmakaroner med denniskorv och söndagsstek. jag har aldrig blivit tvingad att äta något som jag inte tycker om eller äta upp maten om jag varit mätt. bra runtiner har alltid funnits där med fasta mattider och familjen alltid samlad runt bordet, mellanmål efter skolan och kvällsmål innan sängdags.  och trots att stora gemensamma 1 kilos godispåsen till familjen varje lördag fyllt skålen så har det aldrig varit sockertomt på choklad, godis, glass och läsk. med andra ord har inställningen till mat varit avslappnad under min uppväxt.

man kan därför fråga sig varför jag ändå hamnade jag där, i det sjuka tänket kring mat. rädd för fett, rädd för socker, rädd för kolhydrater. ett beteende som sakta utvecklades och som sedan bitit sig fast. teorier finns kring att höga krav hos individ kan vara en bidragande faktor. kan säkert stämma. något som jag tror är blir allt vanligare och en bidragande faktor är stressen. höga krav och stress är ingen bra kombination. i mitt huvud klingar det hemska klockor när jag bara hör orden. för min del öppnade stressen för tankarna och bidrog till högre krav som sedan utvecklade beteendet. invecklat och enkelt på samma gång. precis som sjukdomen är, kan tyckas vara enkel att bota men är så invecklad att varje frisk människa blir snurrig i bollen när de försöker att förstå.

även om jag än inte är helt frisk än. vissa dagar kan mat fortfarande vara galet jobbigt att tänka på, ta i, handla, laga, äta, bjudas på och då jag helst skulle vilja försvinna för en stund. men mat är ju något vi behöver för att leva, för att vi ska kunna älska, ge, ta, utvecklas och göra det vi vill. det vet vi ju alla. denna sjukdomsresa har ändå utvecklat mig något enormt, till det positiva helt klart. det är så mycket starkare att kunna visa sig svag, olycklig och osäker än att hålla upp ryggen i alla lägen.
det bästa jag har gjort är att vågat ta hjälp.
det är viktigt att våga känna efter, vara rädd om sig själv och vara rädd om varandra!

godmorgon onsdag!


gårdagens middag. sushi!! ♥


vintrig lunch i november

en lättare och underbart god lunch får inleda november idag!


tisdag


en gammal favorit till frukost idag. hälsoyoghurt blandat med äppelbitar och kanel. müslitopp med boveteflingor, rågringar, pumpafrön, gojibär och hackade hasselnötter.

RSS 2.0
Ladda ner en gratis bloggdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!