trota al forno

paolo roberto "Jag har aldrig förstått idén med att dränka fisken i sås. Man äter väl fisk för att man gillar smaken av den?"

håller helt med Paolo. såklart att en panerad god fisk med en rejäl sked filsås och kokt potatis kan vara gott men ibland kan jag bara längta efter en gott kryddad perfekt ungsbakad vit fisk. det var precis vad som lagades igårkväll. receptet kommer från Paolo Roberto himself med en lite egen variant och en riktigt god örtig coleslaw som tillbehör.

Min variant av trota al forno (inspiration från Paolo Roberto)
4 st portionsstora torskfiléer
2 dl strimlad purjolök
2 dl hackad persilja
4 st strimlade basilikablad
0.5 st citron, saften av
1 st pressad vitlök
2 msk olivolja
0.5 tsk torkad timjan
1 tsk salt
0.5 krm vitpeppar
citronklyftor till servering
sätt ugnen på 150 grader. tina torskfiléerna om de är frysta, lägg de sedan i en ugnsfast form och strö över hackad purjolök, persilja, basilika, citronsaft, pressad vitlök, olivolja, torkad timjan, salt och vitpeppar. in i ugnen ca 30-35 min. servera med kokt potatis, örtig coleslaw och citronklyftor.


Örtig Coleslaw
350g vitkål
1 st vitlöksklyfta
1 st ägg
3 dl färska örter (jag tog basilika och persilja som blev över från fisken)
2 msk äppelcidervinäger
2 dl neutral olja
rivet citronskal
strimla vitkålen fint (ta hjälp av matberedare om du vill). pressa vitlök, knäck ägg, tillsätt hackade örter, vinäger och rivet citronskal i en skål. mixa till en slät smet och häll i oljan i en tunn stråle allt eftersom och fortsätt mixa ihop. blanda vitkålen med örtmajonäsen och ställ kallt fram till servering.


carrotcake

jag brukar inte alltför ofta äta fikabröd, tårtor och kakor men en favorit som jag sällan tackar nej till är morotskakan. kombinationen av socker, kanel, ingefära, morötter och kakans saftighet är helt fantastisk god. förra helgen gjorde jag en från ett recept i leila lindholms kokbok och bjöd familjen på.

leilas morotskaka
3 st ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 1/2 tsk malen kanel
1 tsk kardemumma
1/2tsk ingefära
1 nypa salt
1 1/2dl neutral olja
4 1/2dl rårivna morötter

philadelphiafrosting
200g philadelphiaost
1 dl florsocker
2 msk vatten
lite citronsaft och rivet citronskal

sätt ugnen på 150 grader. vispa ägg och socker poröst. vänd i de torra ingredisenserna och sedan olja och rivna morötter. fyll upp smeten i en bröad form med löstagabara kanter. grädda i mitten av ugnen ca 55 min. provstick med potatisstickan för att se att kakan inte är så kladdig. låt svalna och bre över den ihopblandade philadelphiafrostingen.


dagens frulle


havregrynsgröt kryddat med kardemumma och toppat med kanel, skivad banan, ringlad honung, torkade aprikosbitar och ett glad mjölk.

tisdagmorgon


klämmer ur den sista sommarkänslan med en somrig frukost såhär näst sista dagen i augusti.
müsliblandning på rågringar, boveteflingor, pumpafrön, torkad ananas, gojibär och färska hallon.

nya tag

måndagmorgon och jobb igen. har precis fått i mig en egengjord blåbärssmootie till morgonfikat.

dagens frukost(sallad). äppel- och bananbitar, kanel och kesella.

hoppas ni har en bra dag!

lördag

dagens lunch. havregrynsgröt med ett kryddtäcke av kanel, äppeltärningar, torkad aprikos, russin och ett glas mjölk. snällt mot en ledsen mage.

ikväll väntas tjejmiddag!

sjukvecka

en hel veckas frånvaro kan förklaras en hel veckas sjukskrivning. nu tar jag helg ifrån en envis magkatarr och är uppe lite längre på kvällen, myser med skorpor, the och en nyinköpt tidning framför fredagsfilmerna på tvn. en bättre dagsuppdatering här ska det bli!
hoppas ni har en mysig fredagkväll!


powersmoothie

i hopp om att få slippa en dunderförkylning matade jag smaksinnet och immunförsvaret med en vitaminsmoothie i eftermiddags.

min powersmoothie
1/2 banan
1 dl frysta blåbär
1 msk hampaproteinpulver
2 dl hälsoyoghurt
lite honung
Mixa och servera!

och faktiskt, halsen känns lite bättre. peppar peppar! vet också att citron och ingefära gör immunförsvaret gott, ska nog provas på smoothie det med.

ice


svalkar en ond hals med isbitar och stora vattenglas idag. fy för förkylningar!

spenatpesto

tidigare idag provade jag en hemgjord annorlunda variant av pesto så kvällens middag blev det ugnsbakad laxfilé med pestotäcke och färskpotatis.

pestolax redo för ugnen.

Spenatpesto på laxfilé och färskpotatis
Spenatpesto
1 vitlöksklyfta
100g bladspenat
0,25dl olja
1 msk vatten
1krm salt
0,5 krm cayennepeppar
0,5 dl riven parmesanost
blanda alla ingredienserna och Mixa!
smörj in laxfiléerna med peston och ugnsbaka på 175c i ca 20 min. servera med färskpotatis och grönsallad. garnera gärna laxfiléerna med lite riven parmesan.

helt paj


det blev en snabb skink- & broccolipaj till middag igår.
väldigt enkel att göra och god att ha i matlåda!

Paj med broccoli & skinka
Pajdeg
3 dl vetemjöl
150g smör
1 dl vatten
1 krm salt
Fyllning
3 ägg
4 dl mjölk
salt & peppar
skinka & broccoli efter smak
ost
börja med att röra ihop alla ingredienserna till pajdegen. rulla ihop till en boll och låt stå att vila i kylen 1 timme.
rör ihop alla ingredienserna till fyllningen i en bunke. tryck ut pajdegen i en pajform, förgrädda i 10 min på 225c. ta ut och låt svalna lite, fyll sedan upp pajformen med fyllningen och strö över ost. grädda ca 30 min på samma värme. servera med grönsallad!

torsdag



matlåda


renskavsgryta med mathavre och grönsallad.

Renskavsgryta
1 pkt renskav
kantareller eller svamp efter smak
2 stora vitlöksklyftor
1 gul lök
5 dl grädde
8 st enbär
2 msk konjak (om man vill)
3 msk viltfond
1 msk soja
Fräs renskaven, blanda sedan i kantareller, lök och vitlök och stek ihop en liten stund. Tillsätt sedan de övriga ingredienserna och låt koka ihop ca 10 min. Salta och peppra om det behövs.
Servera med ris eller mathavre, gelé och grönsallad.

morgonstundsguld


kaffe ♥

mellis


finncrisp med skinka, keso, avokado och flingsalt.

lunch


restauranglunch. pastasallad med räkor och örtdressing.

gårdagens middag


pestobakad vit fisk med soltorkade tomater på toppen, kokt potatis och grönsallad.

taco

under en tjejhelg är tacos såklart en given maträtt. vi följde dessutom lagboken om tacodagenfredag. fullpott till oss och gott var det! 



kärlek


börjar min måndagsmorgon med en egenbakad hårdbrödsmörgås, philadelphia, skinka, ägg och ett kaviarhjärta. allt för att hålla kvar helgen i minnet. en helg med fantastiska vänner och ett stort knippe kärlek som kommer sitta kvar i hjärtat länge. nu kickar vi igång vardagen igen ♥

snacks




var iväg på lunchen och köpte på mig lite resesnacks till i eftermiddag då jag åker till västerås med ett tjejgäng över helgen. kunde inte hålla mig så har börjat lite redan nu, det är ju trots allt fredag!

höst


plötsligt gjorde sig nordanvindarna påmind utanför fönstret. blev även en aningen höstig müsli på filen imorse. är det redan dags?

latmansmat


tillät mig själv köpmat från pizzerian ikväll då jag är gräsänka ett par dagar. det blev min favoritsallad, krabbsallad med godaste såsen. har nu placerat mig med tallriken i soffan och mumsar framför tvn och leila bakar.

frulle


egenbakat knäckebröd, philadelphiaost, skinka, ägg och flingsalt. + ett glas mjölk.

knäckebrödsbak

slängde ihop ett enkelt hårt bröd i eftermiddags, riktigt gott blev det!

ingredienser!

mortling av linfrön (inte det enklaste).

ihopblanding.

resultatet!
snabbakat knäckebröd
25g jäst
2 dl vatten
0,5 dl olja
0,5 tsk salt
1 msk brödkrydda
4 dl grovt rågmjöl
1 dl vetemjöl
3 msk krossade linfrön
Sätt ugnen på 225 grader. Smula sönder jästen i en bukne och rör ut i ljummet vatten. Tillsätt olja, salt, brödkrydda, rågmjöl, vetemjöl och krossat linfrö och arbeta ihop till en smidig deg. degen behöver inte jäsa så ta upp den på mjölat bakbord direkt och dela i fyra delar som kavlas ut tunt, tunt. grädda varje kaka för sig i mitten av ugnen 4-5 min eller tills att det börjat få färg.

lunch


egenplockad pastasallad från affären. denna gång med sallad, rivna morötter, gurka, tomater, melon, ananas, kyckling, fetaost och vinägrettdressing.

onsdagmorgon


ytterligare en jobbdag. semesterkoman har börjat lägga sig och vardagen är tillbaka på sin plats. firar med ett päron och the till morgonfikat.

middag på guld


efter att ha fått en rejäl korg kantareller blev det kantarellsoppa till middag.

bilden är aningens orättvis och tråkig. soppan är verkligen urgod och enkel att tillaga!
kantarellsoppa
500g kantareller
1 gul lök
2 buljongtärningar med kycklingsmak
5 dl vatten
3 msk maizenaredning
4 dl mjölk
1 dl grädde
salt och peppar
stek ur vattnet ur kantarellerna och bryn löken. tillsätt buljong, vatten och maizena. låt koka 10 min. när soppan kokat ihop och tjocknat en aning, tillsätt mjölk och grädde, låt puttra ytterligare 5 min. mixa soppan slät. servera med hårt bröd toppat med skinka, ägg och kaviar eller ett gott vitlöksbröd. 

en stor kaffe tack!


oj, imorse var jag trött. kan nog vara semestervilan som inte gett med sig riktigt ännu. ska knata bort till kaffemaskinen på jobbet och fylla upp en stor kopp så får vi se om energin gör sig påmind igen.


kvällsmat

efter att ha gett mig in i pastaträsket och fått upp ögonen för färsk pasta gav jag mig på en skaldjurspasta med spenat ikväll.



skaldjurspanna med spenat och färsk pasta
1 burk créme fraiche
1 förpackning matlagningsgrädde
2 st vitlöksklyftor
1 st lime (saften)
150g färsk bladspenat
2-3 msk sweet chilisås
250g kräftstjärtar med dillsmak på burk
250g oskalade räkor
salt
Koka upp créme fraiche och matlagningsgrädde med vitlöksklyftor, limesaft, sweet chilisås och bladspenat ca 10 min. tillsätt skalade räkor och avrunna kräftstjärtar strax innan servering (låt de endast värmas av såsen, inte koka) salta efter smak. Servera med färska pastan och grönsaker.

fyra rätter

bjuder på bilder som jag har glömt att visa från en 4-rättersmiddag för ett par månader sedan. världsklass!

förrätt. rökt viltkött, sparris och kryddsmör.

varmrätt. halstrad torsk, spenatbädd, skagentoast på små färskpotatis.

efterrätt 1. två sorters ost med honung.

efterrätt 2. rabarberpaj i skål med en sked lokalproducerad vaniljglass, chokladcigarr och jordgubbar.

back in business

tillbaka på jobbet. om än lite segstartad ta sig upp i ottan så känns det bra.

morgonens filtallrik. kanelfil med äppelbitar, boveteglingor, rågringar, gojibär, torkad ananas, färska hallon och nötter.

söndag

efter ett par drinkar och glas vin, många timmars trevligt umgänge, middag och en dans ute till sena natten igår har jag haft en breaksöndag idag. låg kvar med fötterna i sängen till förmiddagen, drog på mig trasorna för en brunch på stan, hyrde film, köpte godis och har hela eftermiddagen vilat ögonen på dumburken, hört regnet falla utanför fönstret och haft ena handen i godisskålen. välbehövligt för en annars rätt rastlös själ.

strawberry daiquiri!

tapas


en bild på min tapastallrik under en middag på stockholmssemestern. restaurangen heter tapas bar och ligger i gamla stan. jag är ingen van tapasätare men måste rekommendera denna restaurang som har riktigt schyst utbud av mat, gott och prisvärt dessutom är personalen helgrym! jag kommer gå dit igen.

lördagsfrulle

laddar upp energin efter en löptur med havregrynsgröt, färska hallon, blåbär och ett glas mjölk.



grill

bjuder på några bilder från en av semesterkvällarna i stockholm. 

uppdukning!

mosters hemgjorda potatissallad!
 
påfylld tallrik färdig att ätas. potatissallad, grönsallad, grillad majs, fläskfilé, kryddstark korv, halloumi, chevré mm. ♥

chocolate


godaste chokladen just nu kommer hör och häpna från icas egna. min favorit bland smakerna är en 72% mörk choklad med tranbär. rekommenderas varmt!

fredag

min semester börjar närma sig slutet. idag tänker jag klämma ur tiden till max och bara njuta!

kanske blir ett glas rosé till kvällen?

hamnlunch


under semestern åkte vi till en av ölands norra hamnar för en lunch. panerad fisk, dillstuvad potatis och remouladsås. riktigt bra!

frukost


hälsofil kryddat med kanel och äppelbitar + en "allt-möjligt-musli".

middag


fläskfilé, färskpotatis, sallad och sås på färska egenplockade kantareller. ♥

energi

vilken dag! sol, lek, bad, korvgrillning, jordgubbar och glass. livskvalité på hög nivå.
nu har vi slängt upp fötterna soffan för resten av kvällen.

tillskott

under min stockholmsvistelse besökte jag en av systrarna reneé voltaire's butiker och inhandlade ett kosttillskott bestående av hampaprotein som man kan tillsätta t.ex. i smoothies och frukostyoghurten. butiksbiträdet berättade att det hjälper till att hålla en jämn blodsockernivå och hjälper musklerna att bygga upp sig vid träning. jag har inte vågat prova än så tänkte höra om någon av er har hört eller vet något om det? provat? är det bra?


onsdag

gårdagen spenderades i stugan med underbart väder till sällskap. 
just nu sitter jag och dricker morgonkaffet framför nyhetsmorgon och väntar in klockan som ska slå barnvakt, det ser det ut att bli stugvistelse även idag med sol, korvgrillning och barnsliga aktiviteter. mysigt!

gårdagens lunch. pastasallad!

eftermiddagsfika. kakor, frukt och kaffe.

nyckelpiga


denna lilla krabat slog sig ner på mig mitt i kungsträdgården. jag är inte någon insektsälskare i vanliga fall men nyckelpigor är något som alltid fascinerat mig av någon konstig anledning. fina!

panerad fisk


en ljummen sommarkvälls middag på semestern. panerad fisk, potatis, dillsås och vinägermarinerade grönsaker.

morgonsol

har varit vaken dryga timmen och varit ut på en morgonlöp i solen för att kicka igång dagen. tänker mig att dagen kommer bestå av bad och en lat dag på stranden.

nu först dags för frukost!

RSS 2.0
Ladda ner en gratis bloggdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!